filtrera mera

2014-03-10 @ 21:40:29
läste nedanstående på facebook och önskar att omvärlden kunde ta detta till sig lite mer, eller mycket mer. tänk dig för innan du öppnar munnen.


I antikens Grekland hade Sokrates rykte om sig att hålla kunskapen högt. En dag kom en bekant för att träffa den store filosofen och sa: "Vet du vad jag har hört om din vän?"
"Vänta lite," svarade Sokrates. "Innan du pratar med mig om min vän, kan det vara bra att ta en stund och filtrera vad du ska säga. Det är därför jag kallar det tredubbla filtertestet. Det första filtret är Sanningen. Är du helt säker på att vad du håller på att berätta om min vän är sant? "
"Ja.... nej", sade mannen, " jag har faktiskt bara hört talas om det och ..."
"Okej," sade Sokrates. "Så du vet inte riktigt om det är sant eller inte. Nu ska vi prova andra filtret, filtret av godhet. Är det som du håller på att berätta om min vän något gott?"
"Uhmm, nej, tvärtom ..."
"Så," Sokrates fortsatte, "du vill berätta något hemskt om min vän, men du är inte säker på att det är sant. Du kan dock fortfarande klara provet eftersom det finns ett filter till, filtret användbarhet. Kommer det du vill berätta för mig om min vän att vara till nytta för mig? "
"Nej, egentligen inte."
"Tja", avslutade Sokrates, "om det du vill berätta är varken sant eller bra, eller ens användbart, varför berätta det för mig överhuvudtaget?"

 

kommentarer
Postat av: Anna

Vännen du skulle ha en sån där gilla knapp på dina inlägg!
Det här hade fått flera om den funktionen också hade funnits ;)
Puss

Svar: Det är ju så sant så sant. Ska kika på hur man fixar en gilla-knapp. Du, nu är det fan så nära. Åh vad vi är spända här hemma! Puss finaste vännen
Lotta

2014-03-17 @ 18:51:05

kommentera inlägget:

namn:
remember me

e-postadress: (publiceras ej)

url/bloggadress:

kommentar:

trackback
RSS 2.0